ALAN FORD istorija nastanka stripa

Alan Ford je kultni strip serijal koji je prvi put objavljen 1969. godine u Italiji. Ideja za strip potekla je od scenarista Maxa Bunkera, dok je crtač Roberto Raviola (poznat kao Magnus) bio odgovoran za vizualni identitet likova. Strip je postao poznat po svom jedinstvenom humoru, satiri i neobičnim likovima.

Prije nego što je strip zaživio na stranicama, Max Bunker i Magnus su tri godine radili na konceptu, što je rezultiralo prvim rukopisom napisanim u avgustu 1967. godine. Dijalozi su kasnije prepravljeni u aprilu sledeće godine. U tom ranom rukopisu su se pojavili šest glavnih likova, članova grupe TNT – Alan Ford, Bob Rock, Sir Oliver, Šef, Jeremija i Grunf . Međutim, Sir Oliver je izbačen iz konačne verzije stripa kako bi se smanjio broj likova u prvom broju.

Prvi broj stripa, nazvan “Grupa TNT”, nije dobro prošao kod publike. Sir Oliver se prvi put pojavio u epizodi  “Šuplji zub” (epizoda 2), koja je privukla veću pažnju čitatelja. U narednim brojevima, reputacija Alana Forda je rasla i strip je postao sve popularniji. 
1970. godina je značajna obzirom da je strip objavljen prvi put na našim prostorima u izdanju zagrebačkog “Vjesnika”

Ključni likovi poput Broja Jedan i Nosonje uvršteni su u kasnijim brojevima stripa. Broj Jedan je prvi put predstavljen u jedanaestom broju, dok se Nosonja pojavio u osamnaestom broju kada ga je usvojio Bob Rock.

Magnus je bio odgovoran za crtanje prvih 75 brojeva stripa. 1975. godine, Paolo Piffareiro je preuzeo ulogu crtača i nastavio sa stvaranjem likova u prepoznatljivom stilu. Strip je postigao ogroman uspjeh, šireći svoj utjecaj i popularnost u Italiji i širom Europe.

Alan Ford je stekao posebnu popularnost na prostoru bivše Jugoslavije, zahvaljujući Nenadu Brixy-ju koji je preveo strip na ovom području. Njegov prevod je zadržao duh originalnog talijanskog teksta i humor, te je doprinio širenju popularnosti stripa među čitateljima.

Strip je kasnije promijenio izdavača 1983. godine i preselio se u Max Bunker Press. Crtači Raffaela della Monica i Giuliano Piccinnino preuzeli su odgovornost za crtanje likova. Unatoč nekim promjenama u stilu crtanja, Alan Ford je i dalje održao svoju prepoznatljivost i popularnost među čitateljima.

Alan Ford je postao ikona humora i satire, s jedinstvenim likovima i nevjerojatnim avanturama. Njegov uticaj na strip industriju ostaje značajan, a serijal i dalje, nakon toliko vremena, uživa kultni status među obožavateljima stripa diljem svijeta.

Grupa TNT

Alan Ford citati

Bob Rock citati

Debeli šef citati